Negativne misli

Negativne misli mogu biti pokrenute realnim okolnostima, ali i maštom. Svakodnevne negativne misli mogu opteretiti naš život do te mere da preuzmu kontrolu nad nama bacajući nas u očaj i konstantnu zabrinutost. Tada nas to stanje može dovesti do anksioznosti, nemogućnosti normalnog funkcionisanja i smanjenja koncentracije za svakodnevne aktivnosti.

bare feet boy child couch
Photo by Pixabay on Pexels.com

U ovom tekstu ćemo pokušati da vam objasnimo zbog čega su negativne misli tako uporne, kako ih mi održavamo i šta je njihov izvor. Hajde prvo onda da objasnimo zbog čega su negativne misli tako uporne. Uporne su jer se mi opiremo njima. Mi pokušavamo da ih na neki način izbacimo iz naše svesti, jer nas plaše. Ali prema bilo čemu što pružamo otpor u isto vreme ćemo to i održavati. Problem ne prestavljaju misli same po sebi, već naša reakcija na njih. Neprijatne i osuđujuće misli se mogu javiti kod svakog čoveka, ali glavna razlika je što će neko takve misli samo konstatovati i reći sebi da su besmislene i nepotrebne. Problem nastaje kada se mi zakačimo za određene negativne misli i počnemo stalno da ih vrtimo po glavi. Mi tada pokušavamo da ih razrešimo u glavi i stalno i iznova pronalazimo odgovore na njih i tako bivamo zaglavljeni u vrtlogu negativnih misli. Često ono što prati ove uznemirujuće misli je unutrašnje pitanje „Šta ako…“ . Na ovo pitanje nikad ne pronalazimo odgovor, već stvaramo nova pitanja i tako bivamo zaglavljeni.

Ono što pokreće ove negativne misli su emocije i uverenja koja stoje iza njih. Da bi se u potpunosti rešili negativnih misli mi prvo moramo da naučimo kako da se ne upecamo za njih, a zatim da razrešimo uverenja i emocije koje se nalaze iza ovih misli. Osoba koja doživljava negativne opsesivne misli, često ne razlikuje događaje u umu (misli) i ono što se dešava sad i ovde. Prvo što bi trebali da znamo jeste da su sve negativne misli kao i sve druge misli samo misli. Tako da nemaju nikakvu moć nad nama, one ne predstavljaju realnost i ne mogu da utiču na naše ponašanje ako mi tako ne odlučimo. Sve negativne misli su plod imaginacije, nečega što se ne dešava sada i ovde. Ovo je uvek tako! Sve što se ne dešava sada i ovde je mašta. Mi ne moramo da uzimamo imaginaciju zdravo za gotovo i tretirati je za činjenicu. Misli nisu činjenice već samo mentalni dogadjaj. Prvi korak ka rešavanju negativnih misli je da ovoga postanemo svesni, tj. da počnemo da pravimo distancu izmedju nas i mentalnih dogadjaja (misli). Kada uspemo u tome, tada prelazimo na sledeći korak, a to je pronalaženje uverenja i emocija koje stoje iza ovih misli. U oba koraka nam Dubinska Regresoterapija može pomoći u tome. Kroz proces Dubinske Regresoterapije mi pronalazimo ova uverenja i u njihovom korenu ih razrešavamo. Ona ima ogroman repertoar metoda i tehnika koje vrlo brzo i trajno pomažu osobi da u potpunosti prevazidje svoje negativne misli.


Autor: Miloš Kovačević

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: