Morfičko polje

Šta je morfičko polje

Morfička polja prema engleskom biologu Rupertu Sheldrake-u su energetsko-informacijska polja u kojima je pohranjeno svo znanje i iskusvo koje postoji u Univerzumu. U njemu se nalaze informacije o svim ljudskim bićima, životinjama i celoj prirodi, nezavisno od vremena i prostora.

Morfičko polje ima svaka osoba, ali i svaki organ ili ćelija. Morfičko polje može da bude i na makro nivou kao što je polje neke vrste ili polje neke zajednice u kojem osoba živi. Tako postoji polje medicine, religije, životnih modela, različitih vrsta… Ova polja su u stalnoj interakciji i stalno utiču jedni na druge. Takođe, morfička polja privlače jedni druge u zavisnosti da li vibriraju na istoj frekvenci ili ne.

Zašto je bitno da razumemo morfička polja

Od samog rođenja mi bivamo izloženi raznim poljima, a nesvesno ćemo ući u komunikaciju sa njima. Kada udjemo u odnos sa nekim poljem tada počinjemo da se prilagodjavamo njegovoj strukturi i pravilima, što neminovno vodi ka identifikaciji sa njim. Zapravo kroz ove odnose mi gradimo ego identitet. Primer ovoga bi bio kada bi se neko identifikovao sa poljem hrišćanstva. U zavisnosti od same jačine identifikacije, osoba će neminovno ulaziti u sukob sa ljudima drugih vera. Za to imamo dokaze u celoj istoriji. Kada se osoba identifikuje sa poljem ona postaje rigidna i polje ima ogromnu moć nad njenim mislima, osećanjima i ponašanjem. Zreli rast je fleksibilnost, što znači ne da nemamo svoje stavove i uverenja, već da pored naših stavova i uverenja imamo sposobnost da sagledamo širu sliku života.

Što se budemo više identifikovali sa poljem, to ćemo veću separaciju i izolaciju osećati od drugih. Ovo kasnije često dovodi do destrukcije. Što je polje strukturisanije i ima više pravila, to je destruktivnije za pojedinca. Ovako se neki ljudi okrenu nekim plemenitim ciljevima, a onda u ime tih ciljeva šire mržnju i nasilje. Ovo vidimo i u nacističkoj Nemačkoj, za vreme inkvizicije… Bilo koje odstupanje od pravila datog polja bi tada moglo dovesti do teških posledica.

person holding string lights photo
Photo by David Cassolato on Pexels.com

Naša realnost i morfičko polje

Ukoliko se identifikujemo sa nekim poljem, ono će neminovno uticati na našu percepciju realnosti. Sva pravila koja se nalaze u tom polju će postati vaša realnost. Ako smo npr. identifikovani sa poljem neuspešne osobe, mi ćemo uvek nailaziti na ljude i situacije koji će potvrdjivati to polje. Mi ćemo jednostavno privlačiti sličnu energiju tog polja. U većini polja u kojima smo sada zaglavljeni neko nas je uvukao u detinjstvu. Uglavnom je osoba koja nas je uvela u to polje i sama bila u komunikaciji sa tim poljem. Za naš dalji rast je bitno da izađemo iz okova destruktivnih polja i da pronađemo sopstvenu autentičnost koja se krije iza svih ideologija i dogmi. Jedini način na koji je moguće postići taj cilj je suočiti se sa našom unutrašnjošću.


Autor: Miloš Kovačević

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: